Lees verder

De Nederlandse Vereniging voor Logopedie en Foniatrie (NVLF) en het Landelijk Overleg Opleidingen Logopedie (LOOL) geven studenten de kans om innovaties te pitchen op het NVLF Jaarcongres. Het winnende team krijgt een prijs ter waarde van 250 euro (vrij te besteden) én de mogelijkheid hun idee verder uit te werken en in te dienen voor een bijdrage uit het Stimuleringsprogramma Innovatie Logopedie (SPIL). De winnende opleiding krijgt de Logopedie Innovatieprijs wisseltrofee.

De NVLF en het LOOL dagen jou uit!
We zijn op zoek naar innovatieve en onderemende studenten die tijdens hun opleiding een concept, een prototype, een adviesrapport of dienst hebben ontwikkeld die de logopedische zorg verbetert of de behandeling van cliënten logopedie ondersteunt, verbetert of aangenamer maakt. Ben jij die student, meld je voor 24 juni aan bij jouw opleiding.

De Logopedie Innovatieprijs in het kort;

* Meld je (individueel of als team) aan bij je opleiding met een idee voor een product of dienst, vóór 24 juni 2022.
* Elke opleiding Logopedie stuurt uiterlijk 8 juli één van de inzendingen naar de jury van de Logopedie Innovatieprijs.
* Deze jury nomineert drie inzendingen voor het NVLF jaarcongres op 25 november 2022. Zij maken kans om de prijs te winnen. (De overige inzendingen kunnen een digitale posterpresentatie op de congressite plaatsen.)
* De genomineerden bereiden een pitch voor, in de vorm van een 90 seconden durende video.
* Tijdens het NVLF jaarcongres worden de video’s getoond en bepaalt het publiek welk project wint.
* De winnaar(s) krijgen een geldprijs ter waarde van 250 euro (vrij te besteden) én zij kunnen hun projectplan indienen voor een bijdrage uit het Stimuleringsprogramma Innovatie Logopedie (SPIL).
* De winnende opleiding ontvangt de Logopedie Innovatieprijs Wisseltrofee.

Wat moet je inleveren?
Je kunt een concept, een prototype, een adviesrapport inleveren dat je tijdens je bachelorstudie Logopedie hebt ontwikkeld of onderzocht. Het onderwijsproduct kun je in een willekeurig onderwijsonderdeel tijdens de opleiding Logopedie hebben gemaakt. Kijk voor de voorwaarden aan de inzending het reglement (geldig vanaf 1-5-2022). Je kunt je aanmelden voor deelname bij je eigen opleiding. LET OP 24 juni 2022 sluit de aanmelding.

Nieuw Reglement (geldig vanaf 1-5-2022)

Vanuit alle aanmeldingen selecteert elke opleiding één project om in te zenden. De (maximaal negen) inzendingen worden voorgelegd aan een vakjury die bestaat uit afgevaardigden van de NVLF, het LOOL en een expert uit het werkveld. De inzenders van de drie hoogst gewaardeerde projecten krijgen een nominatie. Ze mogen hun innovatieve toepassing presenteren en toelichten op het NVLF jaarcongres. Ze maken hiervoor een videoclip c.q. digitale pitch van maximaal 1,5 minuut.

De inzendingen die niet genomineerd worden krijgen de mogelijkheid een ‘posterpresentatie’ te maken voor het congresplatform. Ze komen niet in aanmerking voor de prijzen, maar het is mogelijk dat er onder de aanwezige professionals logopedisten zijn die het idee omarmen en het samen met de inzender(s) naar een hoger plan wil tillen.

Wat levert deelname op?
Op vrijdag 25 november 2022 tijdens het NVLF Jaarcongres mogen de drie genomineerde studenten c.q. teams hun project presenteren. Dat is een ervaring om nooit te vergeten en een kans om je netwerk uit te breiden. De projecten van alle drie genomineerden worden tevens vermeld in het Nederlands Tijdschrift voor Logopedie en gepubliceerd op de website en de sociale media kanalen van de NVLF. De deelnemers aan het NVLF-jaarcongres kiezen uit de drie genomineerden de winnaar van de Logopedie Innovatieprijs.

Het winnende team krijgt een wisseltrofee (voor op de opleiding), een geldprijs ter waarde van 250 euro (vrij te besteden) én de mogelijkheid hun idee verder uit te werken en in te dienen voor een bijdrage uit het Stimuleringsprogramma Innovatie Logopedie (SPIL).

Het uitwerken van het idee en de voorbereidingen voor het SPIL hoeven de winnaars niet alleen te doen. Ze kunnen op verzoek door de NVLF gekoppeld worden aan een deskundige die daarbij kan helpen. De deskundige zal samen met de winnaar, in max. 2 coachgesprekken, zowel het projectidee verder uitwerken en op papier zetten als de pitch voorbereiden. Wanneer het projectidee wordt goedgekeurd door de SPIL commissie, kunnen zij maximaal 75% van het benodigde budget voor de uitvoering van hun innovatie ontvangen.

[De uitreiking van de Logopedie Innovatieprijs vindt doorgang bij minimaal drie inzendingen. Het auteursrecht van de innovatieve toepassing wordt gedeeld door de maker(s) en de opleiding.]

Winnaars Logopedie Innovatieprijs 2021
De winnaar van de Logopedie Innovatieprijs 2021 was de ‘Dik vloeibaar smaakt naar meer- kalender’. Een idee van Kiki Wijnands, Anne Hendriks & Michelle van Alst van de Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN).


Dik vloeibaar smaakt naar meer-Kalender
Mensen met kauw- en/of slikproblemen zijn voor langere tijd of blijvend afhankelijk van vloeibare voeding. Eet- en drinkmomenten zijn dan niet altijd een aangenaam tijdverdrijf meer, maar kunnen een ware beproeving zijn. Vloeibaar eten heeft minder smaak en bevat minder voedingsstoffen dan een normale maaltijd (Fijnproevers, 2020). Ook ziet het er minder aantrekkelijk uit en is weinig variatie mogelijk.

Meer aandacht voor voeding in de zorg is daarom broodnodig volgens Kiki, Anne en Michelle. Kleine aanpassingen in de voeding kunnen al een groot verschil maken. Er zijn volgens hen voldoende simpele variaties mogelijk. Zij bedachten een handige staande A5 kalender met daarop elke week een nieuw recept. De recepten sluiten aan op de seizoenen, maar ook op de feestdagen zoals bijvoorbeeld voor Sinterklaas een heerlijke witte chocolade-speculaasmousse.

Bekijk hier of hieronder het filmpje over de ‘Dik vloeibaar smaakt naar meer’- kalender dat Kiki, Anne en Michelle maakten.