Lees verder

Hieronder vind je een overzicht van relevante artikelen in de media over logopedische zorg.

NU.nl – donderdag 18 januari 2024
De vraag naar logopedie neemt steeds verder toe, maar het tekort aan logopedisten groeit, concludeert gezondheidsinstituut Nivel. Daardoor zijn er lange wachtlijsten en schrijnende gevallen van kinderen die niet worden geholpen, bijvoorbeeld bij hun taalontwikkelingsstoornis. Lees het hele artikel hier.

Omroep Friesland – zaterdag 14 oktober 2023
Omroep Friesland besteedt in een artikel aandacht aan de wachtlijsten in de provincie en de gevolgen daarvan voor cliënten. Het artikel baseert zich onder meer op onderzoek van de NVLF. Lees het hele artikel hier.

Podcast GZ plein
Met Karin Derks, logopedist en stottertherapeut, praat Kim de Bis over hoe je als ouder je kind kunt helpen bij spraak-, taal- en stotteruitdagingen. Karin deelt waardevolle inzichten en praktische tips om ouders te begeleiden. Beluister hier de podcast.

Jeugdjournaal woensdag 5 juli 2023 om 19.00 uur op NPO 3: NOS Jeugdjournaal

Bekijk hier de clip.

Algemeen Dagblad – 27 juni 2023

Het Algemeen Dagblad publiceerde een lang stuk over de gevolgen van wachtlijsten voor kinderen:
Kinderen wachten soms langer dan jaar op logopedie: ‘Gevolgen worden onderschat’ | Binnenland | AD.nl

NPO Radio 1 – 27 juni 2023

Een van onze bestuursleden Janneke de Waal-Bogers werd geïnterviewd voor Radio 1 over de wachtlijsten voor logopedie en het belang van goede logopedische zorg.
Nieuws en Co – 27 juni 2023 – NPO Radio 1 Gemist | NPO Radio 1

RTL Nieuws – 27 juni 2023

Ook op de website van het RTL Nieuws en in een item in EditieNL, onder meer middels een interview met onze voorzitter Michel Dutrée was er aandacht voor de wachtlijsten en de gevolgen daarvan, met name voor kinderen.  
Achterstand en gedragsproblemen bij kinderen door lange wachtlijsten logopedie | RTL Nieuws

De Volkskrant – 28 juni 2023

In een column in de Volkskrant schrijft Rinske van de Goor over de financiering van zorg: ‘In plaats van de zorg bestendig en betrouwbaar te financieren, ondermijnen VWS, NZa en ZN zo keer op keer het vertrouwen en de moraal van ons, zorgverleners’, aldus Rinske in haar column.
Fysiotherapeuten, logopedisten en huisartsen, ze hebben geen enkel vertrouwen meer in de financiering van hun zorg (volkskrant.nl)

Linda meiden31 mei 2023

Achter elke zin ‘zeg maar’ plakken, kan niet alleen storend zijn voor anderen, maar ook voor jezelf. Hoe stop je met het gebruik van stopwoorden én is dat wel nodig? Stemlogopedist, stemdocent en actrice Ilse Heus geeft antwoord.
Stoppen met stopwoorden gebruiken: Uh, is dat echt nodig? ‘Gehakkel maakt je geloofwaardiger’.

Famme.nl – 12 april 2023

Een artikel over alternatieven voor een verdikkingsmiddel voor babys’ met reflux of die veel spugen. Logopedisten vinden dat het verdikkingsmiddel veel minder vaak nodig is dan het ingezet wordt.
Nutriton niet meer te koop, logopedist geeft alternatief (famme.nl)

Zorgvisie – 13 maart 2023
‘Paramedici en netwerken: van noodzakelijk kwaad naar effectieve samenwerking’ In een opiniestuk van strategie- en innovatiebureau BeBright in Zorgvisie wordt gesteld dat interprofessionele samenwerkingen tussen logopedisten en andere zorgverlenerspartijen vooral regionaal moet plaatsvinden. Lees het opiniestuk hier: Paramedici en netwerken: van noodzakelijk kwaad naar effectieve samenwerking – Zorgvisie

VN – 9 maart 2023
Problemen bij kinderen beginnen vaak al eerder dan wanneer ze bij jeugdzorg terechtkomen. Bij kinderen tussen nul en vijf. Logopediste Liesbeth Fabius is er voor die kinderen. ‘Als je niks doet, worden dit later de lastige mensen.’ Lees het artikel hier

NoordHollands Dagblad – 1 maart 2023
Logopedisten verliezen rechtszaak tegen zorgverzekeraars. Meer salaris moet gezocht worden in sneller werken in plaats van hoger uurtarief Lees het (betaalde) artikel hier.

NoordHollands Dagblad – 28 februari 2023
Logopedisten vestigen hoop op rechter. De inzet: hogere tarieven. ‘Tarieven zorgverzekeraars bewust onder de kostprijs’. Lees het (betaalde) artikel hier.

Telegraaf & Argos betreffende de Bodemprocedure – 31 januari 2023
Radioprogramma Argos besteedde zaterdag 28 januari aandacht aan de bodemprocedure. Ook hier kreeg onze voorzitter Michel Dutréé de vraag waarom we niet aanwezig waren tijdens de zitting bodemprocedure. Zijn antwoord in de uitzending: “De NVLF wil het verhaal niet vertroebelen.” De bodemprocedure is aangespannen door een aantal logopedisten, de NVLF wil hen hierbij niet voor de voeten lopen. Zij kunnen veel verder gaan dan de NVLF. De NVLF kan en mag hier geen partij in zijn. Wij bewandelen andere wegen om zorgverzekeraars te overtuigen en met hen in gesprek te blijven.

De Telegraaf besteedde aandacht aan het logopedisch werkveld en de verdiensten van logopedisten. Uit diverse reacties die wij op dit artikel kregen, bleek onder meer dat er interpretatieverschillen over het Gupta rapport zijn, maar ook bijvoorbeeld over de uitkomsten van het jaarlijkse Elsevier onderzoek naar salarissen van hbo-afgestudeerden. 

Libelle – 21 januari 2023 – ‘Dankzij logopedie praat ik nu anders – lager, rustiger, vanuit mijn buik. En een stem heeft duidelijk invloed op je karakter, want ik leef nu met meer aandacht voor de plekken en de mensen met wie ik ben’, aldus Art Rooijakkers in een interview in Libelle. Mooi verhaal over meer leven in het nu en over de kracht en relevantie van logopedie bij stemproblemen.

Art Rooijakkers was bang dat hij zijn stem voorgoed kwijt was.

Media in 2022

Newscientist.nl – 15 okt 2022 – in de rubriek Eureka, elk weekend in het AD, staat Inge Klatte (32), promovenda bij het lectoraat logopedie van de Hogeschool Utrecht centraal.

Je moet echt investeren in het contact en de samenwerking met ouders. Zonder hen komen we er niet. (newscientist.nl)

Nu.nl – 15 okt 2022 – interview met logopediste en bestuurslid bij de NVLF Maaske Treurniet over afwijkende mondgewoonten bij kinderen en een oproep aan ouders om daar alert op te zijn.

Mondgewoontes van je baby: zo voorkom je beugels, mondademen of snurken | Kind & Gezin | NU.nl

Radioprogramma ‘Met het oog op morgen’ van NOS – 14 okt 2022 – Om meer bekendheid te geven aan TOS (taalontwikkelingsstoornis) vertellen bijzonder hoogleraar Taalontwikkelingsstoornissen Constance Vissers en Meike van Genugten, een 33-jarige vrouw met TOS, hierover.

Meer bekendheid nodig over taalstoornis TOS | NPO Radio 1