Lees verder

Herziening DTL screening

In samenwerking met een aantal leden heeft de NVLF de richtlijn DTL (Directe Toegang Logopedie) herzien, omdat we signalen opvingen van onze leden dat de huidige vorm niet altijd bruikbaar was in de praktijk. Tegelijkertijd willen we hiermee ook het uiteindelijke doel van DTL benadrukken.

Het doel van de DTL-screening is om te voorkomen dat er zaken worden gemist die bij de huisarts thuis horen of waarin de huisarts de regie heeft. Iedere logopedist, moet bij onbekende patronen, of hulpvraag waarbij een andere zorgverlener gewenst is, contact opnemen met de huisarts, tandarts. Dit betekent niet dat de logopedist moet afwachten totdat de huisarts groen licht heeft gegeven voor de behandeling middels een verwijzing. Deze paden kunnen parallel lopen, de logopedist kan bijvoorbeeld al beginnen met indirecte therapie middels adviezen. Dit maakt geen verschil met wanneer een cliënt met verwijzing binnenkomt, ook dan is er de verplichting om tussentijds de huisarts, tandarts of medisch specialist te informeren over veranderingen in de gezondheid van de cliënt.

Checklists DTL screening

Checklist DTL screening volwassenen
Checklist DTL screening kinderen

Herziene toelichtingen op DTL screenings

herziene toelichting op DTL-screening kinderen (onderdeel rode vlaggen)

herziene toelichting op DTL-screening adolescenten/volwassenen (onderdeel rode vlaggen)

E-learning

Om logopedisten beter op maat te bedienen wordt in beheer van de NVLF een online interactieve e-learning DTL ontwikkeld. Deze is nu nog te doen door je aan te melden middels onderstaand formulier. Let op: Eind 2023 zal deze e-learning DTL in herziene vorm verschijnen.

Aanmeldformulier DTL e-learning

  • Naam:
  • Adres: