Lees verder

Wanneer je besluit een overeenkomst met een verzekeraar niet te tekenen betekent dat dat je contractvrij gaat werken. Maar wat moet je vervolgens organisatorisch eigenlijk regelen? Hoe informeert je jouw cliënten? Hoe bepaal je jouw tarief? En wat zijn eigenlijk je rechten en plichten?

De NVLF heeft geen zicht op welke contracten leden tekenen. Op basis van signalen kunnen we het vermoeden uitspreken dat het aantal praktijken die geheel contractvrij werken minimaal is. Er zijn wel steeds meer praktijken die niet alle overeenkomsten tekenen, maar alleen de contracten van de dominante zorgverzekeraars. Verder bestaat het vermoeden dat praktijken met een specifiek aandachtsgebied eerder kiezen voor contractvrij werken.

Zie overeenkomsten zorgverzekeraars 2023

Indien je geen contract hebt afgesloten met een zorgverzekeraar kun je als logopedist de rekening naar de verzekerde sturen. De verzekerde krijgt meestal 75% tot 80% van de behandeling door de zorgverzekeraar vergoed.

Door de overeenkomst niet te tekenen gaat het contractvrij werken automatisch in. Het is niet verplicht om dit te melden bij de zorgverzekeraar.