Log in
Iedereen kent wel een uitdrukking van een ander, vaak een bekend persoon, die hem of haar bijzonder aanspreekt. Soms ontstaan dergelijke uitspraken spontaan. Vaak ook zijn ze de pennenvruchten van professionele tekstschrijvers die er uren op hebben zitten broeden.
Michel Dutrée

De onvergetelijke en beroemd geworden uitspraken van Amerikaanse politici zijn daarvan een mooi voorbeeld. Obama’s tekstschrijver was één van de krachten achter zijn overwinning, acht jaar geleden. President worden met drie woorden. Yes, we can. Het voor de oudere generatie beroemde ‘Ich bin ein Berliner’ van John F. Kennedy bij de Berlijnse muur was ook door zijn staf bedacht, waarbij overigens de Duitsers zelf een glimlach niet konden onderdrukken. De presidentiële tekstschrijvers hadden vergeten een Duitser naar de tekst te laten kijken, zodat de president eigenlijk verklaarde een Berlinerbol te zijn. Slechts vier woorden en dan nog één teveel. Het moest zonder lidwoord.

Met een paar woorden een heel verhaal of filosofie samenvatten. Is dat niet mooi? Wat je ook van de inhoud vindt, het ‘Wir schaffen das’ van Angela Merkel is ook een schoolvoorbeeld. Een heel -verhaal, een politiek beleid, in drie woorden. Kom er maar eens op, spontaan of bedacht. Je ziet het pas