Log in
Juliette Spies is als (preverbaal) logopedist werkzaam in Logopediepraktijk Nieuw Rijswijk (www.logopediepraktijknieuwrijswijk.nl). Ze heeft vier columns geschreven in de aanloop naar het symposium Donwntown Nouwels, dat werd georganiseerd op 12 december 2015 (www.downtownnouwels.nl). Hier leest u de derde column van deze reeks.
Juliette Spies

Logopedisten worden opgeleid tot therapeuten. Dat is minder goed aan onze functienaam te zien dan bij fysiotherapeut en ergotherapeut, maar ook wij zijn therapeuten. In de van Dale staat bij therapeut: ‘gediplomeerd begeleider van iemand die in therapie is’. Wat mij betreft mist dat nog wel wat nuance.

Als therapeut maak je, met de kennis die je hebt opgedaan in je opleiding en door ervaring in je loopbaan samen met de methoden die je tot je beschikking hebt, een aangepast plan voor de hulpvraag van iedere patiënt. Dit betekent dat geen kind exact dezelfde behandeling krijgt als een ander kind. Ook een kind met Downsyndroom niet.

‘Jij bent de hele dag aan het spelen’, zeggen mensen om mij heen vaak. Dat klopt. Ik speel de hele dag. Spelen is het werk van kinderen. Het spel dat ik doe is de vorm waarin ik een oefening giet, om een kind iets aan te leren