In dit dossier vind je alle actuele informatie voor logopedisten m.b.t. het coronavirus.


Maatregelen overheid

19 december 2021: Harde lockdown: medische contactberoepen werken door

Het kabinet heeft aangekondigd dat vanaf zondag 19 december 05.00 uur opnieuw strengere maatregelen en dringende adviezen gelden om de verspreiding van de omikronvariant van het coronavirus te vertragen; Nederland gaat opnieuw in lockdown. Medische contactberoepen, waaronder logopedie, kunnen echter doorwerken.

Lees hier het bericht van de rijksoverheid over de harde lockdown.

Actuele regels/adviezen (d.d. 18 december 2021)

Voor logopedisten gelden op dit moment de volgende regels/adviezen:

  • De gezondheidscheck blijft van kracht.
  • Wanneer mogelijk geldt ook tijdens je werk de 1,5 meter regel.
  • Het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen is een beslissing die je op praktijk- of instellingsniveau maakt. Logopedisten bepalen zelf of een mondkapje in de praktijk nodig is.
  • Voor groepsbehandelingen (zorg) geldt het advies om de 1,5 meter te hanteren. Het tonen van een QR-code is niet verplicht.

Zelftesten
Sinds 3 december 2021 kunnen zelftesten gebruikt worden (i.p.v. de GGD test) als men milde klachten (verkoudheidsklachten, een kuchje of keelpijn) heeft die passen bij COVID-19. Bij een positieve test of twijfel aan de uitslag van de zelftest dient men alsnog een afspraak voor een test bij de GGD te maken. Aanvullend wordt aan kwetsbaren en mensen die werken of contact hebben met kwetsbaren door het RIVM geadviseerd altijd een afspraak te maken met de GGD voor een test. De volledige beschrijving van het RIVM vind je hier.

Vaccinatie

Versnelde booster toch niet voor eerstelijns paramedici

In tegenstelling tot wat in een eerder bericht werd gedeeld, blijken eerstelijns paramedici niet in aanmerking te komen voor de versnelde boostervaccinatie. 

De minister van VWS kondigde vorige maand in een brief naar de kamer aan dat alle zorgmedewerkers van 18 jaar en ouder versneld in aanmerking zouden komen voor de boosterprik.

Ondanks die belofte lijkt nu toch alleen een beperkte groep zorgverleners in aanmerking te komen voor de versnelde boostervaccinatie. Zie ook: Boostervaccinatie | Vaccinatie tegen het coronavirus | Rijksoverheid.nl.
Eerstelijns paramedici staan niet op deze lijst en komen net als bij de vorige vaccinatieronde aan de beurt per leeftijdscohort in het reguliere vaccinatieschema.

Het ministerie van VWS heeft haar excuses aangeboden. De NVLF legt zich hier echter niet bij neer een gaat samen met haar PPN-partners en KNGF het gesprek aan met VWS. Logopedisten en andere paramedici zijn immers net zoals ziekenhuismedewerkers zorgverleners die veelvuldig en langdurig met veelal kwetsbare patiënten in aanraking komen.

Regelingen

Op dit moment zijn er geen compensatieregelingen meer voor logopedisten. Voor informatie over regelingen vanuit de overheid en zorgverzekeraars n.a.v. het coronavirus die eerder hebben gelopen verwijzen wij je naar ons Corona-archief.

Herstelzorg Covid-19 patiënten

Informatie over Paramedische herstelzorg na het doormaken van Covid-19 vind je hier.

Archief

Klik hier om naar het Corona-archief te gaan.