Mag ik de werkzaamheden van mijn medewerkers overnemen tijdens de corona-pandemie? De medewerker heeft immers een vangnet door de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW).
Dat kan. De nieuwe regeling NOW is in de plaats gekomen van de werktijdverkorting. Het is een financiële tegemoetkoming voor de werkgever waarbij er naar het omzetverlies wordt gekeken. Dit omzetverlies moet door de werkgever wel worden aangetoond.

Wie het werk precies uitvoert is niet zo van belang. Er worden geen WW-rechten meer verbruikt van de werknemers bij deze regeling.

Corona & arbeidsrecht: veel gestelde vragen
Kan mijn werkgever mijn verlof intrekken? Kan ik door mijn werk verplicht worden om op een andere afdeling te werken? En hoe zit het met loondoorbetaling als ik in quarantaine moet? Dit zijn nog maar een paar voorbeelden van vragen waar zorgprofessionals tegen aan lopen. Daarom heeft FBZ, de vakbond voor zorgprofessionals, waarvan de NVLF een van de federatiepartners is, een FAQ gepubliceerd die zij zo nodig dagelijks uitbreiden of actualiseren.

FAQ arbeidsrechtelijke vragen COVID-19
Behalve zorginhoudelijke vragen leidt het coronavirus ook tot allerlei arbeidsrechtelijke vragen. Werknemers hebben behoefte aan duidelijkheid en guidelines op arbeidsvoorwaardelijk gebied. FBZ geeft op veel gestelde vragen een antwoord. Bekijk ze hier.

Effecten Coronavirus op dagelijks praktijkvoering
De VvAA heeft een dossier samengesteld met actuele informatie over de effecten van COVID-19 op de dagelijkse praktijkvoering. Heb je vragen over bijvoorbeeld verzekeringen, financiën, juridische zaken of specifieke werkgeversvragen? Dan zou je dit dossier op hun website kunnen raadplegen om te kijken of je daar het antwoord vindt op jouw vraag.

Het coronavirus en loonbetaling
Als gevolg van het coronavirus is een dagelijks groeiend aantal in Nederland wonende en werkende mensen ziek geworden. Zij zitten in Nederland of in het buitenland in quarantaine. Die mensen kunnen niet naar hun werk, ondanks dat zij zich misschien niet eens ziek voelen. Hebben zij wel recht op loon?
Je leest het antwoord op deze vraag hier.

Werkgeversadvies ArboNed
ArboNed heeft een uitgebreid werkgeversadvies coronavirus opgesteld, deze is ook goed toepasbaar voor praktijken met personeel.

Ook MKB Nederland heeft informatie over het Coronavirus op een rij gezet, maar dan specifiek voor ondernemers. Bij hen vind je onder andere informatie over het aanvragen van een tijdelijke WW-uitkering voor werknemers voor niet-gewerkte uren.