Log in
Het logopedievak wordt steeds breder, logisch dat de opleiding mee verandert. Trudy Bok van Fontys Eindhoven, docent bij de opleiding logopedie: “We begeleiden de student bij het nadenken over zijn eigen ontwikkeling.”
Annemarie van Dijk

1 Wat zijn de laatste jaren de grootste veranderingen bij de opleiding?

“Er is veel meer aandacht voor toegepast onderzoek. We bereiden studenten daar al vanaf het eerste jaar op voor, vroeger pas in het vierde jaar. Leuk is dat ze nu echt een bijdrage leveren aan promotieonderzoek of een opdracht doen voor een organisatie uit het werkveld. Dat is veel uitdagender dan vroeger: toen verdween je scriptie vaak in een la en keek er nooit meer iemand naar. In plaats van veel colleges zijn er nu meer werkgroepen waarin studenten aan de slag gaan met de stof. Ze kunnen elk jaar ook zelf uren invullen met activiteiten die een bijdrage leveren aan hun ontwikkeling tot logopedist.

Een student die nooit ouderen ziet, kan bijvoorbeeld een dagje naar een verpleeghuis om kennis te maken met die doelgroep. Vroeger zat je vier jaar in dezelfde klas, nu bepalen studenten na tweeënhalf jaar zelf