Log in
Autisme komt voor bij 1 op de 100 personen. Het kernprobleem bij mensen met autisme is de communicatie en interactie. Veel logopedisten, in diverse werkvelden, krijgen binnen hun werk dus te maken met autisme. De logopedist werkt met nauw samen met onder andere de cliënt, de ouders, de gedragsdeskundige en soms ook de arts.
Annemarie van Dijk

Maartje van Roij, moeder van Ties(9) die autisme heeft:

‘We hebben heel wat therapeuten gezien voor Ties, maar geen van hen wist echt raad met hem. Ties heeft een complexe vorm van autisme en een prikkelverwerkingsstoornis erbij. Zijn hersenen werken zó anders, niemand begrijpt hem echt goed, wijzelf ook niet. Dat leidt tot veel strijd, frustraties en geschreeuw bij Ties. Hij is zelfs een jaar opgenomen geweest in een centrum voor autisme, zonder resultaat. Op school ging het helemaal niet meer. We hadden echt hulp nodig bij de opvoeding.

Ten einde raad kwamen we via de gemeente bij een autismeconsulent-logopedist terecht. Zij deed samen met een gedragstherapeut een onderzoek, waaruit bleek dat Ties een sociaalemotioneel niveau heeft van een baby. Daar hadden we geen idee van. Verbaal gezien is hij wel negen jaar, daardoor kan hij veel verbloemen. De consulent legde ons uit dat Ties elke dag alles beleeft alsof het helemaal nieuw is. Ook