Log in
Al enige jaren ben ik lid van het genootschap Onze Taal (kader 1). Het tijdschrift lees ik altijd van voor tot achter, met veel plezier. Toen het programma van het congres van het genootschap Onze Taal in 2015 bekend werd gemaakt sprak me dit, als taalliefhebber en als logopedist, meteen aan. Daarom vertrok ik op 7 november 2015 naar het Chassé Theater in Breda. Toen ik na afloop van het congres de deur uit stapte was ik zeer tevreden over de kwaliteit van de lezingen.
Janneke de Waal-Bogers

Het congres werd bezocht door 1400 taalliefhebbers met zeer uiteenlopende achtergronden: schrijvers, redacteurs, journalisten, logopedisten, copywriters, neerlandici maar ook veel mensen die zich omschreven als liefhebbers van taal of zelfs taalpuristen. Het radioprogramma ‘de Taalstaat’ verzorgde een live uitzending vanuit de aula van het Chassé theater. Presentator Frits Spits interviewde sprekers live in de aula, deze interviews zijn terug te luisteren op http://www.radio1.nl/detaalstaat.

De opening werd verzorgd door congrespresentator Jan Kuitenbrouwer . Waar ik bijna mijn mond niet open durfde te doen om mijn toch wat Brabantse tongval te laten horen aan de vele taalpuristen die in het publiek zaten, stak hij in plat Utrechts van wal. ‘Thuis kon ik een draai om mijn oren krijgen als ik zo praatte!’ verwoordde hij, om vervolgens in ‘plechtig eerbiedig Nederlands’ met Gert Haverkate, voorzitter van het Genootschap Onze Taal, het congres te openen.

Speciaal