Log in
Zorgverleners zijn op dit moment 40% van hun tijd bezig met administratie, zo blijkt uit een onderzoek van Denktank (Ont)regel de Zorg. Hierdoor is er te weinig tijd voor hen om wie het draait: de patiënten. Via actiecomité Het Roer Moet Om zijn huisartsen al langer bezig te kijken welke overbodige regels, administratieve verplichtingen en protocollen in de zorg geschrapt kunnen worden. Wat kunnen logopedisten van hen leren? Een gesprek tussen huisarts Peter de Groof en logopedist Juliëtte Spies.
Annemarie van Dijk

‘Logopedisten zijn altijd de braafste meisjes van de klas. Wij moeten meer de grenzen opzoeken’, zegt Juliette Spies. ’Maar we zijn een beetje lamgeslagen door alle regels en administratiedruk.’ Spies heeft een logopediepraktijk voor kinderen in Rijswijk. In 2013 deed ze samen met studenten logopedie een flashmob op het Buitenhof in Den Haag als ludieke actie tegen wurgcontracten van zorgverzekeraars. ‘Collega’s waren enthousiast, maar uit andere hoeken hoorde ik soms ook een beetje cynisch: o, jij bent dus de dame van het dansje. Ik voel me soms een roepende in de woestijn.’

Dat er meer moet gebeuren, is voor Spies duidelijk. Want de bureaucratie in de zorg vreet tijd. Het zetten van alle vinkjes en het verplicht invullen van velden tijdens een consult bijvoorbeeld. De richtlijnen waaraan logopedisten moeten voldoen. ‘We doen alles braaf volgens het boekje, maar daardoor is er alleen in de avonduren tijd om ons te verdiepen in bijvoorbeeld een nieuwe methodiek of vakliteratuur.