Log in
Onder Nederlandse logopedisten heerst nogal wat onvrede. Over het tarief uiteraard, maar ook werkdruk en zorgverzekeraars scoren hoog op het irritatielijstje. We leggen de pijnpunten voor aan een Belgische collega. Bij onze zuiderburen blijkt het ook niet bepaald rozengeur en maneschijn.
Suus van Geffen

‘Je moet veel liefde voor het beroep hebben om het te blijven doen’, vertelt Jolien De Vis. Ze heeft een eigen praktijk aan huis en is als zelfstandig logopedist werkzaam bij logopediepraktijk Harmonia in Gent, België. ‘We krijgen 24,06 euro per half uur vergoed, hopelijk gaat dat per augustus omhoog naar 26,50 euro.’ De Vis is lid van de Vlaamse Vereniging voor Logopedie (VVL), vergelijkbaar met de NVLF. De VVL heeft door een onafhankelijk bureau laten becijferen dat de vergoeding eigenlijk minimaal 32 euro zou moeten zijn. En niet te vergeten: de huidige vergoeding geldt alleen voor de behandeling zelf. Alle randzaken, zoals verslaglegging en telefonisch overleg, moeten in eigen tijd. ‘We werken veel gratis’, concludeert De Vis met een veelbetekenende glimlach.

Sabine Molenaar, logopedist en medepraktijkhouder van Logopraktikum in het Noord-Hollandse Laren, valt even stil als ze de bedragen hoort. ‘Wat een verschil met Nederland, bij ons variëren de vergoedingen tussen de 31 en 35 euro, afhankelijk