Log in
Afgelopen juli verscheen de herziene richtlijn Stotteren bij kinderen, adolescenten en volwassenen. In de werkgroep zaten onder anderen logopedist-stottertherapeut Anneke Busser en psycholoog en ervaringsdeskundige Zineb el Youssfi.
Annemarie van Dijk

De richtlijn Stotteren uit 2014 – vrij lang en nogal wetenschappelijk in taalgebruik – was toe aan vervanging. ‘Verwerk nieuwe onderzoeken in de richtlijn Stotteren 2020 en maak ‘m leesbaarder’, was de opdracht vanuit de NVLF. De werkgroep bestond uit een projectleider en een voorzitter vanuit de NVLF, drie allround logopedisten, drie logopediststottertherapeuten, voorgedragen door de NVST (de Nederlandse Vereniging voor Stottertherapie) en twee ervaringsdeskundigen, voorgedragen door de Nederlandse stottervereniging Demosthenes. Het was leuk om mee bezig te zijn, zegt logopedist-stottertherapeut Anneke Busser. ‘De samenwerking in de groep was heel plezierig. Mooi om vanuit verschillende invalshoeken na te denken over de materie.’ Volgens voorzitter Leonoor Oonk is de richtlijn beter geordend, helderder en leesbaarder geworden, en is er echt een kwaliteitsslag gemaakt.

Terugvalpreventieplan

Veel aanbevelingen bleven ongeveer hetzelfde als in 2014, maar er zijn ook duidelijke veranderingen doorgevoerd. Bijvoorbeeld als het gaat om het onderwerp nazorg. De aanbeveling uit de oude richtlijn was: na de behandeling voor stottertherapie moet nazorg twee jaar lang