Log in
Bij de Zuid-Limburgse zorginstelling Envida genieten bewoners met kauw- en/of slik problemen sinds de zomer van maaltijden van het merk Duchesse. Logopedisten Sofie Ubben en Rianne van Sloun vertellen hoe deze veilige én smaakvolle maaltijd met hun medewerking tot stand kwam. Inmiddels is het voedingsconcept ook buiten de muren van Envida verkrijgbaar.
Erica Renckens

Afgelopen feestdagen kregen de cliënten met dysfagie, net als de andere bewoners van de Envidahuizen, een speciaal kerstdiner voorgeschoteld. Op het menu stond voor hen nu eens níet de gebruikelijke gemalen of gemixte voeding. In plaats daarvan konden ze kiezen uit hertensukade met kastanjepuree of zalm met dillepuree en wittewijnsaus. ‘Het is heel f jn om dit voor onze cliënten te kunnen doen’, vertelt Sofie Ubben. ‘De meeste mensen wonen hier permanent. Ook met kerst gaan ze niet naar familie en eten ze hier. De eetmomenten zijn voor hen een belangrijk moment op de dag. Iets waar ze vaak naar uitkijken.’

Knoop in de maag

Ubben werkt als logopedist bij Envida en is intensief betrokken bij de ontwikkeling van Duchesse, maaltijden speciaal gemaakt voor mensen met kauwen slikproblemen. ‘Eind 2015 stelden we als logopedisten vast dat we het advies van gemalen of mixvoedsel vaak met een knoop in onze maag gaven’, vertelt ze. ‘