Log in
Op vrijdag 18 maart vond in het Erasmus MC het 1e lustrum van de Aphasia Clinics plaats, georganiseerd door de stichting IHGR: Instituut Hersenen & Gedrag Rotterdam, en geopend door de voorzitter, Irene Smit. Zij legde de nadruk op dit jubeljaar: Erasmus werd 550 jaar geleden geboren, het Erasmus Medisch Centrum bestaat 50 jaar en de Erasmusbrug is 20 jaar geleden geopend. Het onderwerp van de dag was ‘Effectieve behandelmethoden afasie’. Er werd aandacht besteed aan de nieuwe richtlijn Afasie en aan de laatste wetenschappelijke ontwikkelingen op het gebied van de behandeling van afasie.
Rachel Buikema

Richtlijn Beroerte

Lonneke de Lau , neuroloog in het Slotervaart Ziekenhuis, is betrokken bij het ontwikkelen van de nieuwe richtlijn van de NVN (Nederlandse Vereniging Neurologie): Richtlijn Herseninfarct en Hersenbloeding. Zij is tevens hoofdonderzoeker bij de Rotterdamse Afasie Therapie Studie (RATS) – 3. Bij het ontwikkelen van de richtlijn behandelt zij het hoofdstuk afasie. Er is hierin veel veranderd sinds de Richtlijn beroerte uit 2008, omdat er veel nieuwe onderzoeken gepubliceerd zijn. Voor de nieuwe richtlijn is het belangrijk dat de aanbevelingen zo veel mogelijk evidence-based zijn opgesteld. In de richtlijn staan drie vragen op het gebied van afasie centraal: Is taaltherapie effectief? Wat is het optimale moment om met afasietherapie te starten? en Wat is de optimale intensiteit? Later op de dag werd dieper ingegaan op de evidentie voor het beantwoorden van deze vragen. De richtlijn wordt in 2016 verwacht.

De aanbevelingen op het gebied van afasie zullen zijn: starten met de therapie binnen drie maanden na het ontstaan van de beroerte.