Dat meten lang niet altijd weten is, weet ik vanuit mijn werk als logopedistonderzoeker als geen ander. Juist binnen ons domein is het ingewikkeld, en mijns inziens vaak onwenselijk, een cliënt te reduceren tot wel of niet ‘afwijkend’ of ‘gezond’. De stoornissen en hulpvragen waar wij mee te maken krijgen, zijn nu eenmaal niet ja of nee. Er bestaat geen TOS-thermometer of afasielabtest. Toch is het belangrijk een onderliggend probleem zo specifiek mogelijk te duiden, om mensen gericht te kunnen behandelen. Bovendien willen en moeten we het effect van onze behandeling toetsen en inzichtelijk maken voor onze cliënt, onszelf en de maatschappij. In een aantal van onze logopedische tests gebruiken we daarom afkapwaardes, om een (kunstmatige) scheiding te creëren tussen de mensen die wel, doorgaans onder de afkapwaarde, of geen stoornis heb- ben. De Nederlandse Benoemtest bijvoorbeeld, heeft een afkapwaarde voor het vaststellen van woordvindproblemen. Deze afkapwaarde wordt bepaald door de scores van een grote groep ‘gezonde’
Erop of eronder
De (on)zin van het gebruik van afkapwaardes bij logopedische tests
Over de auteur
Dr. Lizet van Ewijk is logopedist en klinisch linguïst en sinds 2014 werkzaam als hogeschoolhoofddocent aan de Hogeschool Utrecht bij de opleiding en het lectoraat Logopedie, met als onderzoeksinteressen neurologische slik-, spraak-, en taalstoornissen. Daarnaast is zij betrokken bij het onderwijs aan de masteropleiding Logopediewetenschap aan de Universiteit Utrecht.
Dit zijn uw helden
Wat ons betreft zijn alle logopedisten helden, laten we dat vooropstellen. Toen wij in de nieuwsbrief…
Erop of eronder; de (on)zin van het gebruik van afkapwaardes bij logopedische tests
Toen mijn jongste dochter twee jaar oud werd, bleek haar gehoor beperkt. Uit audiologischobservatie-onderzoek bleek zij…
Lizet van Ewijk
Scherp stellen op dyslexie
Op 14 april 2023 organiseerde Stichting Dyslexie Nederland het congres Scherp stellen op dyslexie. Het congres…
Janneke de Waal-Bogers