Log in
Wie luistert naar Yvonne Brookman-Van Essen en Rob Zwitserlood kan maar één conclusie trekken: de logopedie blijkt een zeer innovatief vakgebied. Toch valt er nog veel te vernieuwen en verbeteren, stellen deze twee innovators.
Suus van Geffen

Bij innovatie hebben we al snel de associatie met ‘digitaal’ en jongens op zolderkamers die flitsende apps bedenken. Maar innovatie is in feite gewoon vernieuwing én verbetering van wat er al is. In het geval van logopedie gaat het bijvoorbeeld om kennis, vaardigheden, behandelprogramma’s, testen en richtlijnen. Met andere woorden: logopedie is een zeer innovatief vakgebied, aangezien er voortdurend wordt nagedacht over hoe dingen beter kunnen. Logisch ook, want innovatie is een belangrijk onderdeel in de opleiding Logopedie. De logopedist anno 2019 moet bijvoorbeeld zelfonderzoek doen, kritisch zijn op eigen handelen en deelnemen aan wetenschappelijk onderzoek.

Van papier naar digitaal

Kijken naar hoe je je werk nu doet, welke middelen je daarbij gebruikt en hoe je dat kunt verbeteren, is de eerste ‘horizon’ in het innovatiemodel. ‘Daarin timmeren we flink aan de weg’, zegt Yvonne Brookman-Van Essen. Zij is logopedist en beleidsadviseur bij de NVLF, onder andere op het gebied van innovatie. ‘De tweede horizon is kijken naar