Log in
De International Cluttering Association (ICA) organiseerde haar derde wereldconferentie broddelen op 16 en 17 september 2023. Deze editie vond plaats op de Universiteit van Silesia in Katowice, Polen, duurde twee dagen en had ruim 100 deelnemers.
Joeri van Ormondt

De conferentie startte meteen sterk met een ervarings­verhaal. Rutger Wilhelm zette in zijn keynote heel duidelijk en aangrijpend uiteen hoe het is om te broddelen en waar hij zelf tegenaan is gelopen. Een grotendeels bekend verhaal voor wie zijn boek gelezen heeft, maar als je het dan op een congres hoort, is het tóch weer net anders. Het was van meerwaarde dat er mensen die zelf broddelen aanwezig zijn bij een congres over broddelen. Therapeuten zien doorgaans alleen mensen met broddelen als er een hulpvraag is, maar niet iedere broddelaar heeft een hulpvraag. Het is fijn om juist ook mensen zónder die hulpvraag te spreken. Mensen die broddelen die sterk in het leven staan met hun broddelen.

Uit de presentaties en verhalen kwam ook duidelijk de factor van acceptatie naar voren. Dat het écht achterhaald is dat -wat wij therapeuten vroeger geleerd