Log in
Wendy van Wanrooij is de winnaar van de Bachelor Logopedie Prijs Nederland 2016. De studente aan de Fontys Hogeschool Eindhoven kreeg de prijs op 28 november uitgereikt op het NVLF-kantoor in Woerden. Wendy deed onderzoek naar de interen intra onderzoekersbetrouwbaarheid van de Myoscanner en de Force Scale bij het meten van de lipkracht bij volwassenen tussen 20 en 60 jaar.
Redactie

De Bachelor Logopedie Prijs Nederland is een initiatief van het SRO-logopedie en de NVLF. De prijs, een geldbedrag van € 750, wordt sinds 2006 jaarlijks toegekend aan studenten die hun vakgebied verder verdiepen en zo bijdragen aan verdere professionalisering van de dagelijkse praktijk.

Betrouwbaarheid meetinstrumenten

In haar afstudeeronderzoek beschrijft Wendy hoe de kracht van de orbicularis oris (lipspier) een rol speelt bij de diagnose en therapie van oro-myofunctionele stoornissen. De kracht van de lippen kan worden gemeten met de Myoscanner® en de Force Scale. Deze metingen worden in de praktijk gebruikt voor diagnostisering, motivatie en evaluatie bij (het behandelen van) oro-myofunctionele stoornissen. Wat echter niet bekend is, is de inter- en intra-onderzoekersbetrouwbaarheid van de Myoscanner® en Force Scale. Uit het onderzoek van -Wendy blijkt dat de betrouwbaarheid van beide meetinstrumenten momenteel te laag is om ze te gebruiken als betrouwbaar evaluatieen diagnostisch middel bij individuele cliënten.

Oordeel jury

De vakjury, voorgezeten door prof. Dr. Ellen Gerrits, hoogleraar Logopediewetenschap