Log in
Op 7 november 2014 werd in het Erasmus MC voor de 4e keer de Aphasia Clinics georganiseerd door de Stichting Instituut Hersenen & Gedrag Rotterdam (IHGR) met als thema ‘Taal en Technische interventie’.
els van de pavert, Evy Visch-Brink, Kerstin Spielmann, lisa snakkers

Er waren 10 sprekers uitgenodigd om aan te geven in hoeverre de medische technologie behulpzaam kan zijn bij het voorkomen, het diagnosticeren en het behandelen van verworven neurologische taalstoornissen. Alle deelnemers ontvingen het boek ‘Het (voor) beeldig brein’ van Erik Robert, Evy Visch-Brink & Anne-Sophie Beeckman (Eds), waar de inhoud van dit symposium op gebaseerd was. De in het boek beschreven onderwerpen werden toegelicht en geactualiseerd door een aantal auteurs.

De bijeenkomst werd geopend door Irene Smit, orthopedagoog/logopedist en voorzitter van de IHGR. Uitspraken van Erasmus over de eigen menselijke verantwoordelijkheid ‘Mensen worden niet geboren maar gemaakt’ en daar tegenover Dick Swaab ‘Wij zijn ons brein; van baarmoeder tot Alzheimer’, waarbij weinig ruimte is voor de vrije wil, werden in relatie gebracht met het thema van de dag: ‘Een zo verantwoord mogelijk gezamenlijk therapeutisch handelen op basis van nieuwe therapeutische inzichten, indachtig de Erasmiaanse eigen verantwoordelijkheid’ , aldus de spreekster.

Ben Maassen, hoogleraar dyslexie Taal en Cognitie, Universiteit Groningen was de