Log in
Zijn chatten, e-mailen, twitteren en zich informeren op internet vormen van lezen? Zo ja, dan lezen we misschien wel meer dan ooit. En dat geldt vooral voor de jongere generaties.
Niels Bakker

In 1955-‘56 schreven tijdsbestedingsonderzoekers dat “het lezen een eigenschap van de jeugd zelve is.” Jongeren spendeerden toentertijd beduidend meer tijd aan boeken dan ouderen (Knulst & Kraaykamp, 1996). Vandaag de dag zal men een dergelijke conclusie niet snel meer trekken. Mits de definitie van het lezen zich niet beperkt tot het lezen van boeken, kranten en tijdschriften, maar wordt opgerekt tot alle talige activiteiten in het digitale domein.

Dat we ook op onze flikkerende beeldschermen heel wat lezen en schrijven, blijkt uit Media: Tijd, het tijdsbestedingsonderzoek ‘nieuwe stijl’ dat in 2013 voor het eerst werd uitgevoerd. Naast de 36 minuten per dag die Nederlanders besteden aan het lezen van boeken, kranten en tijdschriften op papier, staan 6 minuten per dag voor het lezen van deze tekstsoorten op digitale dragers. Voor nieuwsberichten op websites en in apps wordt nog eens 4 minuten ingeruimd. En dan zijn er nog de activiteiten die gerelateerd zijn aan het lezen en schrijven. Nederlanders besteden gemiddeld 1 uur en 5