Log in
Het coronavirus ontregelt alles. Niet alleen ons leven, maar ook de manier waarop we ons werk doen. Want hoe kan een logopedist een covid-19-patiënt behandelen? Hoog tijd voor handvatten én een zoektocht naar meer antwoorden.
Suus van Geffen

‘Ik heb het teruggezocht in mijn agenda’, begint Hanneke Kalf het interview, ‘en op maandag 23 maart ontdekte ik dat het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie een factsheet online had staan over wat fysiotherapeuten bij covid-19-patiënten op de intensive care moeten doen. De dag daarna kreeg ik een mailtje van een KNO-arts: wij hebben een factsheet voor de KNO-artsen, maar wat hebben de logopedisten eigenlijk? Alle beroepsverenigingen bleken een factsheet te hebben, alleen de logopedisten niet. Ik heb diezelfde dag, dinsdag 24 maart, alarm geslagen bij de NVLF.’

Kalf is logopedist, onderzoeker en universitair docent aan het Radboudumc. Ze werkt veel samen met de NVLF, dus de lijnen zijn kort en zo kwam het dat ze op woensdag 25 maart – via Teams uiteraard, want vanuit huis – een overleg had met onder anderen NVLF-beleidsadviseur Jeanine Brink. Zij deelde het ‘noodgevoel’ van Kalf. ‘Bij de NVLF kwamen vragen van logopedisten binnen, waaruit vooral een enorme onzekerheid bleek.