Log in
Op 13 oktober viert de NVLF het 90-jarig bestaan als beroepsvereniging. Een mooie gelegenheid om terug te kijken. Hoe is het vak ontstaan en wat zijn belangrijke momenten geweest in de geschiedenis van de vereniging? Welke personen speelden een belangrijke rol? Welke opvallende instrumenten en hulpmiddelen werden gebruikt? We doen een kleine greep uit de rijke geschiedenis. Volg de tijdlijn van toen naar nu.
Redactie

16e eeuw

In de geschiedenisboeken lezen we voor het eerst dat dove of slecht horende mensen leerden spreken door monniken. In de eeuwen daarna wordt deze taak overgenomen door onderwijzers.

17e eeuw

Johan Conrad Amman (1669 1724) heeft zijn hele leven gewijd aan het leren spreken van doven en slechthorenden. Zelf werd hij doof geboren, maar leerde toch spreken. Dit was in die tijd heel bijzonder, waardoor hij een bekendheid werd. Zijn boek ‘Surdus loquens’ werd in het Latijn uitgegeven in 1692 en in 1694 vertaald naar het Engels (Talking Deaf Man).

1886

‘Spreken en Zingen’ verscheen in 1886 als het eerste Nederlandse leerboek over spreeken zangtechnieken. Het is na 131 jaar nog steeds in druk (48e herziene druk in 2011). Een echte logopedische klassieker dus. De auteur van het boek was A.M. Eldar, pseudoniem voor Anna Fles (1854-1906). De Utrechtse spraaken zanglerares hield zich vooral bezig met het