Log in
De privacywetgeving verandert. Met ingang van 25 mei 2018 gaat de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) in. Wat betekent dit voor logopedisten? Lees de 5 vragen én antwoorden over de AVG.
Wilma van Hoeflaken

1. Wat is de AVG?

De AVG is de nieuwe Europese privacywetgeving. De AVG zorgt ervoor dat de privacyrechten van personen – of het nu patiënten zijn, of consumenten, of burgers – worden uitgebreid en versterkt. Zo kunnen personen straks aan organisaties vragen om hun persoonsgegevens te verwijderen. Ook hebben organisaties toestemming nodig om persoonsgegevens te verwerken.

2. Waarom komt er nieuwe wetgeving?

Vrijwel elke organisatie werkt met digitale persoonsgegevens. Dat geldt ook voor de logopediepraktijk. Informatie over de patiënt en de behandeling wordt ingevoerd in de computer. Ook zijn er koppelingen met internet, bijvoorbeeld de mogelijkheid voor patiënten om op de website van de praktijk online een afspraak te maken met een logopedist. Daarnaast is patiënteninformatie vaak elektronisch beschikbaar, bijvoorbeeld in het Elektronisch Patiëntendossier. Die digitalisering is handig. Maar het leidt soms ook tot heel vervelende incidenten; iedereen kent de berichten over persoonsgegevens die onbedoeld opeens online zichtbaar waren voor iedereen. De huidige privacywetgeving