Lees verder

Op dinsdag 9 november 2021 (14.14-15.45 uur) geeft Prof. Dr. Ellen Gerrits in samenwerking met het projectteam van COPE een masterclass over communicatie participatie meten in de praktijk. Meld je nu aan!

Logopedisten meten  resultaten van logopedische zorg vaak op functieniveau. Uitkomsten over stemkracht, woordvinding, actieve woordenschat en zinsbouw geven echter weinig inzicht in de dagelijkse communicatie en de mogelijkheden en belemmeringen die iemand hierin ervaart. Wat betekent bijvoorbeeld het aantal gestotterde lettergrepen voor deelname aan een vergadering?  Het systematisch in kaart brengen van ervaren belemmeringen in de communicatie in het dagelijks leven is belangrijk. Het geeft belangrijke informatie voor het kiezen van de logopedische behandeldoelen  zodat iemand ondanks zijn communicatieve uitdagingen terug optimaal kan participeren en voor de evaluatie ervan.

Helaas bestaat er geen goede vragenlijst om  communicatieve participatie in kaart te brengen.  Bestaande vragenlijsten vormen voor communicatiekwetsbare doelgroepen een grote uitdaging:  Ze begrijpen de vragen vaak niet, waardoor de uitkomsten geen juist beeld geven van de ervaringen en effecten. Hierdoor wordt hun stem niet gehoord en kunnen zorgprofessionals hun zorg minder goed afstemmen.

Met het landelijke project COPE (Communicatie Optimalisatie via Participatie Ervaringen) willen we dit probleem oplossen.

Programma masterclass

14.15u: Welkom door de NVLF

14.30u: Communicatieve participatie meten in de praktijk (Prof. Ellen Gerrits)

15.00u: Project COPE ( Projectleider Lizet van Ewijk)

15.15u: Cliënten aan het woord

15.30u: Promovendi aan het woord (Laurien Brauner en Eline Alons)

15.45u: Interactieve afsluiting

Accreditatie is goedgekeurd voor 1 punt.

AANMELDEN