Blog: Logopedist worden: de carrière switch van Maaike

Maaike Scholte van Mast was klaar voor meer verdieping en verbreding in haar werk. Naast haar baan als pedagogisch medewerker studeert zij nu logopedie. Wat zijn de verwachtingen van een toekomstige logopedist en hoe bereid zij zich voor op de toekomst?

maaike22

Ze heeft haar werk, een sociaal leven, is logopedie-student en zit in de studentenraad. Maaike houdt alle balletjes hoog. Wat daarvoor nodig is? Discipline, inzet en vooral veel gedrevenheid. Want als er iemand enthousiast over het vakgebied is, dan is het Maaike wel. Sinds zij de keuze heeft gemaakt om door te leren voor logopedist heeft ze geen dag spijt gehad.

Interesse geprikkeld

Als pedagogisch medewerker werd haar interesse voor logopedie geprikkeld. ‘Mijn werk vind ik heel leuk, maar ik miste een stuk verdieping en wilde mezelf verder ontwikkelen.’ Door mee te lopen met een logopedist in een eerstelijnspraktijk wist ze zeker dat ze logopedie wilde studeren. ‘De verschillende mensen die daar binnenkwamen, van jong tot oud, met uiteenlopende klachten; dat is wat mij aansprak. Ik had zo een bewondering voor de logopedist die overal kennis van had. Hoe zij de mensen hielp en wat zij allemaal wist. Toen dacht ik: dat wil ik ook.’

Contactmomenten

Maaike volgt naast haar werk de deeltijdopleiding Logopedie bij Pro Education. ‘Ik ben 38 jaar, dus voelde mij te oud om mij nog te storten op een fulltime studie. Daarnaast is mijn huidige leven er niet op ingericht. Ik vind mijn werk hartstikke leuk en er moet ook gewoon geld binnenkomen, deeltijd is de perfecte uitkomst. Er is een dag in de twee weken een contactmoment op school. De overige tijd kan ik zelf indelen. Dat is wel pittig, maar dat is wel hoe ik een hbo opleiding kan volgen. Ik heb het er graag voor over.’

Omdat het een deeltijdstudie is, zijn er veel studiegenoten die net als Maaike een carrièreswitch maken. ‘De leeftijden zijn van begin 20 tot eind 50 en van mensen met een juridische achtergrond tot IT. Daarvan leer je heel veel, iedereen neemt zijn eigen stukje kennis en inbreng mee. Daarnaast leer je zó veel van de docenten. Zij werken allemaal nog als logopedist en hebben allemaal een hart voor hun werk en dat dragen ze echt over. Ik heb grote bewondering voor hun vakkennis.’

Wat er opviel

Het eerste dat opvalt wanneer je begint met logopedie is: waar zijn de mannen? ‘Als pedagogisch medewerker was ik het wel gewend, maar toch vind ik het ergens wel jammer. Mannen hebben toch vaak andere invalshoeken en andere manieren van omgaan met cliënten.’ Een manier vinden om mannen aan te spreken voor het vak, dat zou volgens Maaike een grote stap naar de toekomst zijn.

De mindere kant?

De studie betekent hard werken, discipline hebben en tijd opofferen. ‘Het balanceren valt niet altijd mee. Gelukkig vind ik de opleiding geweldig, ik werk met plezier aan mijn opdrachten. Natuurlijk krijg ik ook wel mee dat er problemen zijn binnen het vakgebied. Ik merk het persoonlijk in dat het moeilijk is om tijd te vragen van logopedisten, omdat zij al zo druk zijn. Voor een opdracht had ik de expertise van een logopedist nodig om mijn behandelplan te bekijken. Pas na tien praktijken had ik iemand gevonden die mij kon helpen.’

De toekomst in handen

Met over twee jaar het diploma op zak, denkt ze aan de vervolgstappen. Maaike bereid zich voor op de toekomst door meer te denken aan het ondernemerschap. ‘Ik vind dat wij als ondernemers sterk in onze schoenen moeten staan. Daarom lijkt een assertiviteitstraining mij wel wat. Ik ben heel benieuwd om te leren over onderhandelen.’ Verder ontwikkelen en verdiepen was de drijfveer om met de studie te beginnen, maar ook na het afronden van haar bachelor kan ze aankloppen bij Pro Education om te blijven leren.

‘Ik ben blij dat de praktijk mij de ruimte gaf om mee te lopen. Mede daardoor heb ik de switch durven maken.’ Studenten zijn de toekomst en die willen we ondersteunen. Zo komen er nog meer enthousiaste nieuwe logopedisten net als Maaike, om het werkveld te versterken!

Dit verhaal is geschreven dankzij de samenwerking met Pro Education. Pro Education biedt naast de opleiding tot logopedist ook vele trainingen en bijscholingscursussen om te blijven ontwikkelen en doorgroeien.